Read Cycle är ett projekt som biblioteken i Älvdalens kommun ordnar. Meningen är att massor av pocketböcker ska vandra runt bland unga läsare i Idre, Särna och Älvdalen.

Så här går det till när du har hittat en Read Cycle-bok:

- Ta med boken och läs den

- Kommntera och läs vad andra har tyckt om boken här på bloggen eller skriv något på de vita, tomma sidorna i boken
- Lämna sedan vidare boken. Lägg den på närmaste café, fritidsgård, buss eller varför inte ge den till en vän?
Du kan också kolla in Älvdalens Read Cycle på Facebook och prata böcker där. Klicka på länken till höger i bloggen för att hitta dit!
I bloggarkivet till höger på sidan hittar du alla böcker som är på vandring i kommunen. Klicka på en titel för att se vad boken handlar om, vem som har läst den eller för att efterlysa en bok som du vill läsa.

tisdag 16 november 2010

Sprickan

Jaspal flyttar med sin familj till en småstad där han är den ende asiatiske tonåringen på flera mils omkrets. Han märker snabbt att det inte är alla som vill ha honom där. Men trots att hoten och trakasserierna blir allt värre vägrar hans pappa att flytta hem igen - det vore ju som att ge upp. Och han är säker på att om de andra i byn bara får lite tid att vänja sig vid dem, så kommer allt att bli bra.

Det blir det inte.

Sprickan är en skrämmande och lättläst realistisk berättelse om rasism och våld. Författaren Bali Rai har även skrivit (o)planerat bröllop som också cirklar runt någonstans mellan Älvdalen och Idre. Du kan lägga en efterlysning på den boken här eller i Facebook-gruppen. Hur tänker du kring Sprickan och Jaspals berättelse? Skriv gärna något i kommentarerna eller på de vita sidorna i slutet av boken.
Vill du läsa fler böcker som berör rasism? I serieromanen Mitt extra liv av Johan Unenge får Mattias uppleva hur rasism fungerar när en mobb jagar några asylsökande som rymt från flyktingförläggningen i Mattias by samtidigt som samma personer demonstrerar mot utvisningsbeslutet av den lokala basketstjärnan. Ett annat boktips är Svenne av Per Nilsson där en ung kille dras in i politiska kretsar och naiv som han är ser han inte att deras politik blir allt mer främlingsfientlig. Han blir till och med en av ledarna i partiet och inser inte att det politiska partiet har rasistiska motiv gömda under alla fina ord förrän det är alldeles för sent.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar