Read Cycle är ett projekt som biblioteken i Älvdalens kommun ordnar. Meningen är att massor av pocketböcker ska vandra runt bland unga läsare i Idre, Särna och Älvdalen.

Så här går det till när du har hittat en Read Cycle-bok:

- Ta med boken och läs den

- Kommntera och läs vad andra har tyckt om boken här på bloggen eller skriv något på de vita, tomma sidorna i boken
- Lämna sedan vidare boken. Lägg den på närmaste café, fritidsgård, buss eller varför inte ge den till en vän?
Du kan också kolla in Älvdalens Read Cycle på Facebook och prata böcker där. Klicka på länken till höger i bloggen för att hitta dit!
I bloggarkivet till höger på sidan hittar du alla böcker som är på vandring i kommunen. Klicka på en titel för att se vad boken handlar om, vem som har läst den eller för att efterlysa en bok som du vill läsa.

tisdag 16 november 2010

Le, Smilja

Smilja är 16-år och ska börja andra året på gymnasiet. Tillsammans med bästa vännen Daniela drömmer hon om att efter studenten resa runt i Europa och försöka få ett jobb i kanske London eller Paris. Hon längtar efter att se nåt annat än den lilla bosniska byn som hon bott i hela sitt liv och träffa andra människor än de som hon växt upp med och känner så väl. Men något börjar hända i landet och Smilja kan inte längre låtsas som att kriget inte angår henne för sakta men säkert växer obehaget och misstänksamheten i den lilla byn där kroater, serber och muslimer har levt sida vid sida. Smiljas vänner vänder henne ryggen som om de aldrig varit vänner, flera av byborna börjar undvika Smiljas familj men allra värst blir det när Smiljas storebror ger sig ut i kriget. I Smiljas liv finns också flyktingen Marko som får Smilja att le mitt i allt elände.

Hur tyckte du att det var att läsa om Smiljas öde? Undrar du hur det ska gå för henne? Då borde du läsa uppföljarna Krigets skuggor och Smiljas hämnd!

Vill du läsa fler krigsskildringar som Le, Smilja borde du leta rätt på fantastiska Boktjuven som också ingår i Read Cycle. Den handlar om andra världskriget och en flicka som är så annorlunda att till och med Döden är nyfiken på henne och följer hennes liv under krigstiden. Du kan efterlysa Boktjuven här på bloggen eller i Read Cycles Facebookgrupp!


Ett annat tips är klassiska Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian som även den är en mörk skildring av andra världskriget men också av en fin vänskap mellan en gammal man och en ung pojke. Ett annat krigshärjat land handlar Den osynliga flickan av Deborah Ellis om. Den utspelar sig i Afghanistan under talibanernas hårda styre och historien kretsar kring en flicka som tvingas klä ut sig till pojke för att hennes familj ska kunna överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar